Saltar a contingut

Mercuri, de la mina al plat. Salut global i mineria artesanal (APS)

medicusmundi Mediterrània

Projecte de medicusmundi mediterrània d'aprenentatge i servei adreçat a joves de secundària per treballar sobre sobre medi ambient, salut global i consum responsable.

Fa temps que sentim a parlar de la contaminació dels mars i del peix per mercuri. Però coneixem l’origen d’aquesta contaminació? 

Per descobrir-ho, proposem als alumnes un viatge fins a Moçambic. Ens endinsarem, a través del nostre documental “La fiebre del oro” en la vida d’un grups de joves miners, que caven cada dia a la recerca d’or. 

Perquè es veuen obligats a aquesta sortida laboral tan dura i quines conseqüències té en la seva salut i el medi ambient de la zona on treballen i de tot el planeta? Per extreure l’or fan servir mercuri, que els emmalalteix, contamina els rius i acaba al mar.  S’estima que el 40% de la contaminació per mercuri del planeta prové de la mineria artesanal. 

Una pràctica a l’altra banda del món afecta la nostra salut. Però no podem oblidar que la demanda d’or i altres minerals creix a causa del nostre model de consum. L’or està present a les joies, però també als aparells electrònics que tots consumim, especialment els joves. 

Una connexió local-global que volem abordar amb aquesta proposta d'Aprenentatge i servei (APS), des de la perspectiva dels DDHH, els determinants socials de la salut, el consum responsable, l’economia social i la justícia global. 

NOTA: Aquest curs acadèmic 2017-2018 s'està treballant amb els alumnes de 4t d'ESO de l'IES XXVOlimpíada de Barcelona. La proposta es pot repetir en altres centres, si us interessa contacteu-nos i en parlem. 

Sobre aquest projecte

Objectiu del projecte

Objectiu general: Sensibilitzar i informar als joves sobre la relació entre salut i medi ambient i la interconnexió entre els processos i accions que duem a terme en qualsevol punt del planeta, per conscienciar de la importància del consum responsable. 

Objectius específics: 

  1. Que els i les joves coneguin què és la contaminació per mercuri, d’on prové i els efectes en la salut. 
  2. Que els i les joves coneguin la relació entre l’or i la contaminació per mercuri del planeta i què és la certificació d’or sostenible. 
  3. Que els i les joves reflexionin sobre els seus hàbits de consum i l’impacte que aquests tenen en el planeta i les poblacions dels països empobrits. 
  4. Que els i les joves transmetin les reflexions i coneixements adquirits al seu entorn més immediat (centre educatiu, famílies, amistats i barri). 
     
Nº de mesos

10

Data d'inici

1 de setembre de 2017

Data de finalització

30 de juny de 2018

Finançadors

Ajuntament de Barcelona - Programa Barcelona Solidària i medicusmundi mediterrània

Pressupost total

16.687,16 euros