Saltar a contingut

I Conferència Internacional sobre Determinants Socials de la Salut a Maputo - Obert el període de recepció de propostes

Del 5 al 7 de desembre de 2018 celebrarem a Maputo, Moçambic, la I Conferència sobre Determinants Socials de la Salut.

Volem que Moçambic es converteixi en un país de referència en la defensa de l'Atenció Primària de Salut (APS) i que ho faci amb rigor científic, promovent esdeveniments internacionals de reflexió i debat sobre com millorar l'APS al país.

Per què centrem la conferència en els Determinants Socials de la Salut (DSS)? Perquè els DSS són les circumstàncies en què les persones vivim, creixem i treballem, i que influeixen de manera crucial en la nostra salut. El nivell d'ingressos, l'habitatge, el transport, les condicions de treball (o la falta d'ocupació), l'educació, la desigualtat de gènere, el medi ambient, la integració i participació socials, entre d'altres factors, sense oblidar l'accés a serveis sanitaris i si són o no de qualitat, determinen la nostra salut i provoquen desigualtats en la manera d'emmalaltir i morir injustes i evitables. Des medicusmundi parlem de #LaPitjorEpidèmia en salut, que no és una malaltia, sinó les desigualtats i la pobresa.

Actualment, podem observar iniquitats de salut provocades pels DSS en tots els països del món. Moçambic no és una excepció. Molts dels problemes de salut més rellevants del país estan subjectes a la influència d'aquests determinants. S'estima que el 80% dels determinants de la salut estan de fet fora del sistema sanitari. La distribució desigual de problemes de salut no és un fenomen "aleatori" o "natural", ni simplement el producte de conductes personals poc saludables. Al contrari, és, sobretot, el resultat de la combinació de les polítiques econòmiques i socials desplegades en un territori o país en concret.

Fins ara, la investigació en salut a Moçambic ha estat gairebé exclusivament biomèdica. No obstant això, entenem que el país s'enfronta a desafiaments que van més enllà d'aquest enfocament, i que no podem millorar la salut individual i col·lectiva sense comprendre millor els determinants que l'afecten.

És en aquest context que celebrarem aquesta conferència. Ara obrim el període de recepció de propostes / papers per participar com a ponents fins al 31 de maig. Tots els detalls estan explicats al call papers que es pot descarregar al nostre nou web sobre la feina que desenvolupem a Moçambic.