Saltar a contingut

Els reptes comuns del planeta identificats a Moçambic, Bolívia, l'Equador, Ucraïna, Bòsnia i els Territoris Sahrauís i la necessitat d'una Constitució de la Terra

medicusmundi Mediterrània

Fomentar el compliment efectiu dels drets humans promovent una ciutadania catalana crítica, oberta i mobilitzada en la lluita contra la desigualtat i els reptes planetaris que afecten a la humanitat. 

El projecte és una oportunitat per que el sector de les entitats de la Justícia Global, que coneixen les realitats del Sud Global, en col·laboració amb el món Universitari liderin un debat i una proposta que pretén superar l’actual estat de divisió i desafecció ciutadana vers els reptes planetaris i apostar per caminar en pro de la integració planetària per la defensa dels drets humans i la reducció de les desigualtats. Serà executat per un consorci integrat per Medicus Mundi Mediterrània (MMMed) i la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF) i portarà a terme una campanya de sensibilització ciutadana sobre els reptes planetaris a partir i en col·laboració amb les realitats dels països receptors d’AOD on MMMed, és a dir, Bolívia, Equador, Moçambic, Sàhara i altres realitats com Ucraïna i Bòsnia i Hercegovina. Per primera vegada en molt de temps, es posarà a sobre de la taula una proposta de futur per sobre passar-los, “La Constitució de la Terra” del Filòsof i Jurista Italià Luigi Ferrajoli, moviment que ja està aconseguint una repercussió internacional considerable amb Escoles Constituents a països d’Amèrica Llatina com Uruguai o a Europa a Itàlia; un conjunt d’activitats formatives i de recerca en col·laboració amb la xarxa d’universitats públiques catalanes per dinamitzar entre els estudiants accions en torn als reptes planetaris, les connexions globals i les propostes de futurs basades en la Constitució Planetària i accions d’incidència política que permetran consolidar a Catalunya de forma sostenible el debat sobre els reptes planetaris i les accions d’integració a espais de decisió política com ara el propi Parlament Català i el Parlament Europeu a partir d’una crida a l’acció de la ciutadania catalana per donar suport a una agenda internacional veritablement centrada en els problemes que ens afecten.
Per primera vegada en dècades les entitats de Justícia Global i d’Ensenyament i Generació de Coneixement tenen l’oportunitat de respondre a la pregunta que milers de ciutadans es fan un cop coneixen les problemàtiques de drets humans i desigualtat que afecten al món: I què podem fer? És en aquests moments més foscos i regressius que s’ha de donar veu a les propostes de futur més provocadores i radicals. Utopia? Potser és més utòpic pensar que el planeta i la humanitat poden continuar així. 

Sobre aquest projecte

Data d'inici

01/03/2025

Data de finalització

28/02/2027

Consorci

Universitat Pompeu Fabra

Nº de mesos

24

Objectiu del projecte

Objectiu General: Fomentar el compliment efectiu dels drets humans promovent una ciutadania catalana crítica, oberta i mobilitzada en la lluita contra la desigualtat i els reptes planetaris que afecten a la humanitat. 

Objectiu Específic: A partir de l’experiència de treball de medicusmundi mediterrània en la lluita per la defensa i la promoció dels drets humans a països receptors d’AOD (Moçambic, Bolívia, Equador, Sàhara, altres) i el compromís amb l’acció social de la Universitat Pompeu Fabra, promoure la sensibilització de la ciutadania catalana, la formació, la generació de coneixement i la incidència política en torn als reptes globals que enfronta la humanitat per avançar vers una proposta de convivència planetària basada en la “Constitució de la Terra”.

Resultats previstos

R1: Sensibilitzada la societat catalana sobre els principals reptes planetaris, les limitacions de les actuals polítiques i relacions internacionals i la proposta de futur basada en la Constitució de la Terra per avançar vers un desenvolupament humà sostenible, equitatiu i veritablement basat en els drets humans. 

R2: En consorci amb la Universitat Pompeu Fabra i en col·laboració amb les Universitats de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona fomentar espais formatius de reflexió i debat sobre els grans reptes que afronta la humanitat i la proposta de futur basada en una Constitució Planetària com a un nou horitzó de futur, així com recerques i generació de coneixement vinculada amb la temàtica. 

R3: Realitzar accions de incidència política per promoure el debat sobre el reptes planetaris, les limitacions de l’actual estructura de relacions internacionals i la proposta de futur basada en la Constitució de la Terra. 

Finançadors

ACCD

Pressupost total

270.443 €

Consorci

Universitat Pompeu Fabra

Consorci

Universitat Pompeu Fabra