Saltar a contingut

Atenció sociosanitària d'emergència a la població desplaçada reassentada en els districtes de Ancuabe, Montepuez i Namuno (província de Cap Prim, Moçambic)

medicusmundi Mediterrània

Incrementar la resiliència de les famílies desplaçades reallotjades en centres de reassentament, mitjançant l'accés a mitjans de vida i a l'atenció sanitària d'emergència, en els districtes de Ancuabe, Montepuez i Namuno (2021)

L'acció es basa en la necessitat urgent de proporcionar una atenció psicològica i sociosanitària bàsica a la població desplaçada pel conflicte armat iniciat el 2017 al nord de la província de Cabo Delgado. La marea de persones i famílies que van començar a arribar durant el primer trimestre del 2020 als districtes de sud de Cabo Delgado va portar a Govern a habilitar zones en què aquesta població pogués reasentarse i començar de nou les seves vides. A aquests espais els ha anomenat "Novas Vilas" i es pretén crear a l'almenys 100 d'elles per poder donar així alguna resposta a les nombroses necessitats i demandes de la població afectada.

Es tracta d'espais que s'estan construint des de zero, amb cap condició d'habitabilitat prèvia, i que, per tant, demanda suport en tots els sectors perquè pugui arribar a considerar-se un espai habitable. Això també implica la no existència de qualsevol infraestructura sanitària per mínima que sigui, veient-se obligats a desplaçar-se fins als centres de salut de les aldees més properes per buscar atenció mèdica. En alguns centres altres actors han instal·lat algunes carpes com a suport per al atendimiento metge, però en altres centres ni tan sols existeix això. A més, no podem oblidar, que les capacitats i recursos de les unitats sanitàries ja estaven minvats prèviament a l'arribada dels desplaçats, de manera que ara, és vital poder incrementar la capacitat de resposta d'aquestes unitats sanitàries perifèriques per evitar el seu col·lapse total i garantir un mínim d'assistència sanitària bàsica a tota la població.

Aquesta intervenció pretén treballar de la mà de la Direcció Provincial de Salut (DPS), a través dels seus Serveis Districtals de Salut, Dona i Acció Social (SDSMAS) i també al costat de Càritas Diocesana de Pemba, que a través dels seus xarxes de voluntariat local contribueix a proporcionar els béns bàsics per a la supervivència d'una gran part d'aquestes famílies. És a través de la Direcció Provincial de Salut (DPS) i de Càritas que s'ha identificat la necessitat de treballar de forma urgent en el reforç de l'atenció sociosanitària d'emergència prestada a la població desplaçada, amb èmfasi en el suport psicosocial i la resiliència d'aquestes noves comunitats (les denominades "novas viles") que s'estan creant, en molts casos amb persones vingudes de diferents pobles i districtes, despullades de tots els seus béns i mitjans de vida i fins i tot, en nombrosos casos, havent perdut també a part dels seus éssers estimats.

Sobre aquest projecte

Data d'inici

01/07/2021

Data de finalització

31/12/2021

Soci/s Local/s

Direcció Provincial de Salut de Cabo Delgado (DPS-CD)
Caritas Diocesana de Pemba

Objectiu del projecte

Objectiu General:
Incrementar la resiliència de les famílies desplaçades reallotjades en centres de reassentament, mitjançant l'accés a mitjans de vida i a l'atenció sanitària d'emergència, en els districtes de Ancuabe, Montepuez i Namuno, província de Cabo Delgado, Moçambic.

Objectiu Específic:
Contribuir en la resposta d'emergència sociosanitària facilitant l'accés als mitjans de vida i a l'atenció psicosocial que millorin l'autosuficiència de les famílies desplaçades als centres de reassentament dels districtes de Ancuabe, Montepuez i Namuno, Província de Cabo Delgado

Resultats previstos

- Reforçats els mitjans de vida de la població desplaçada, amb especial atenció als AF més vulnerables dels centres de reassentament dels districtes de Ancuabe, Montepuez i Namuno.
- Millorada l'atenció sociosanitària d'emergència oferta a la població desplaçada en els centres de reassentament dels districtes de Ancuabe, Montepuez i Namuno.

Zona geogràfica

Àfrica Subsahariana

Regió/Departament(s)

Cabo Delgado (Mozambique)

Persones beneficiàries

Beneficiaris directes:
- Grups de suport psicosocial en cada centre de reassentament (24) - 50% dones
-Grups de persones clau que reben els kits de producció agrícola per a fomentar la resiliència comunitària (120) -  50% dones
- Població resident en 3 centres de reassentament dels districtes de Montepuez, Namuno i Ancuabe (1140) - 55% dones
- Professionals sanitaris de les US més pròximes als centres de reassentaments de desplaçats (15) - 5 dones

Pressupost total

47.551,75 €

Finançadors

Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació

Finançadors

Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació