Saltar a contingut

Disminució de l'impacte negatiu de la mineria artesanal en la salut individual, comunitària i mig ambiental.

medicusmundi Mediterrània

Contribuir a assegurar el dret a la salut i el dret mediambiental de la població de Cabo Delgado (Moçambic), amb especial focus en les comunitats mineres dels districtes de Montepuez, Namuno i Ancuabe (2019-2021)

La mineria artesanal està en expansió a nivell global, i particularment en el continent Africà, incloent països com Moçambic. Tal com es desenvolupa avui en dia, moltes vegades als llimbs de la legalitat i sempre en la informalitat, provoca impactes altament negatius en el medi ambient i en la salut individual i col·lectiva de la població. Per citar només una dada, el programa de medi ambient de les Nacions Unides indica que la mineria artesanal és la causa principal d'emissions de mercuri a l'atmosfera (37% de les emissions globals). Addicionalment, la seva pràctica no aconsegueix l'impacte en el desenvolupament de les comunitats en les quals es realitza, a causa de les limitades opcions de participació de grups organitzats i reconeguts de miners i mineres, minimitzant la potencialitat que podria tenir aquesta activitat econòmica en la millora de vida de les comunitats.
A Cabo Delgado, informació preliminar basada en estudis parcials, indiquen que la pràctica de la mineria artesanal és molt més gran del que s'havia previst inicialment. Gran part de les explotacions mineres són d'or, i s'ha constatat l'ús de mercuri en gran part d'elles. En aquelles àrees en què es desenvolupa amb més intensitat, es registren moviments de població massiva, creant assentaments informals que clarament sobrepassen la ja de per si limitada capacitat de prestar serveis públics de qualitat, sent els més afectats, els de salut.
El present projecte pretén reduir l'impacte negatiu en la salut individual, comunitària i medi ambiental que la mineria artesanal està provocant en tres districtes de Cabo Delgado (Montepuez, Namuno i Ancuabe). Contribuirà a: (1) ampliar el coneixement i la descripció sobre la pràctica de la mineria artesanal en els districtes d'actuació; (2) a introduir mètodes alternatius a l'ús de l'mercuri en l'extracció d'or per promoure pràctiques netes i respectuoses amb el medi ambient; (3) a reforçar la capacitat de el sistema de salut en l'atenció de les comunitats mineres, millorant la formació dels recursos humans i desenvolupant nous sistemes de registre que permetin adaptar l'oferta de serveis als nous perfils sociosanitaris que la mineria artesanal està creant; (4) finalment, a sensibilitzar la població de les àrees d'actuació (i població en general) sobre els riscos de la mineria i promoure campanyes de promoció de salut perquè les comunitats, des de la millora de la seva pròpia organització, tinguin capacitat de minimitzar els impactes negatius d'aquesta pràctica i maximitzar el seu potencial econòmic. La intervenció assessorarà organitzacions de miners en el seu camí a consolidar-se com associacions o cooperatives, de manera que puguin tenir una major capacitat de diàleg amb les autoritats locals.
És important destacar que, gràcies a la visió amb la qual s'ha dissenyat, la present intervenció es troba totalment alineada amb moltes de les metes i objectius plantejats per l'Agenda 2030 de les NNUU, ja que afronta conjuntament problemes de tipus sanitari i mediambiental des d'una perspectiva holística i integral.

Sobre aquest projecte

Data d'inici

01/06/2019

Data de finalització

30/09/2021

Soci/s Local/s


Direcció Provincial de Salut de Cabo Delgado (DPS-CD)
Centro Terra Viva (CTV)
Dialogos

Objectiu del projecte

Objectiu General:
Contribuir a assegurar el dret a la salut i el dret mediambiental de la població de Cabo Delgado (Moçambic), amb especial focus en les comunitats mineres dels districtes de Montepuez, Namuno i Ancuabe.

Objectiu Específic:
Millorar la salut individual, comunitària i mediambiental de les comunitats mineres dels districtes de Montepuez, Namuno i Ancuabe (Província de Cabo Delgado, Moçambic).

Resultats previstos

- Ampliat el coneixement sobre la pràctica de la mineria artesanal a Cabo Delgado, tant a nivell de les autoritats locals com de les comunitats mineres
- Promoguts i estesos mètodes alternatius a l'ús de l'mercuri en les comunitats mineres
- Reforçada la capacitat de resposta de el sistema de salut davant els nous desafiaments sociosanitaris creats per la pràctica de la mineria artesanal.
- Augmentat el coneixement sobre pro moció de salut en el si de les comunitats mineres i la població en general

Zona geogràfica

Àfrica Subsahariana

Regió/Departament(s)

Cabo Delgado (Mozambique)

Persones beneficiàries

Beneficiaris directes:
- Membres del grup multisectorial de mineria (DPRME, DPA i DPS) (12)
- Membres d'associacions, cooperatives i una altra societat civil (650)
- Treballadors de Salut de les US de les àrees d'actuació (52)

Beneficiaris indirectes:
- Autoritats Locals de la Província/districtes (150)
- Membres d'associacions i cooperatives (1291)
- Treballadors de Salut de les US de la província (621)
- Població de les comunitats mineres (Ancuabe: 30.761; Montepuez: 34.708; Namuno:54.256)

Pressupost total

499.833,19 €

Finançadors

Generalitat Valenciana