Saltar a contingut

La Utòpica: Xarxa d'iniciatives de transició ecosocial del territori balear.

medicusmundi Mediterrània

La Utòpica és una proposta i un procés participatiu basada en els eixos del feminisme, la justícia social i la salut comunitària. En format de mapa-web, la iniciativa pretén visibilitzar les iniciatives en matèria de transició ecosocial que ja són una realitat en el teixit col·lectiu de les illes a fi de facilitar una mobilització a la participació col·lectiva, des de l'amor, la creativitat i la rebel·lia.

En un context de post-pandèmia global les relacions socials i les interaccions comunitàries en el tercer sector han transitat des del declivi a la resistència, passant per la innovació. La majoria dels espais de construcció d'alternatives al desenvolupament i relats contra-hegemònics s'han reconfigurat cap a la realitat virtual i altres, simplement, han deixat d'existir. Aquest fet està exercint de barrera envers la participació social i la connexió entre la població general i les iniciatives col•lectives de moviments socials, iniciatives de la economia social i solidària, cooperatives i les associacions sense ànim de lucre en el nostre territori i entre illes, ja de per si escasses abans de la pandèmia.
Des de la nostra mirada urgeix crear nous espais de trobada des de la pràctica -i també conquistar nous temps de qualitat- i facilitar així la interacció, concebuda como a fi en sí mateixa que nodreix, aporta i promou la cooperació, l'enfortiment i l'emergència de noves propostes al voltant de la transició ecològica i social que ens toca abordar com a societat per a navegar un col•lapse que ja és evident a moltes dimensions. 
Dissenyat com a la primera fase d’un cicle de 4 anys, crearem una plana web i un complet mapa d'iniciatives al voltant de la transició ecosocial per a les 4 illes. Un espai virtual des del qual promoure espais de trobada presencial on puguin convergir persones, iniciatives, i col•lectius entorn als principis que es desprenen de l'Economia Social i Solidària, la visió local-global, els Ecofeminismes, la sobirania comunitària, l'ecologia profunda, el suport mutu, la justícia ecològica i la cultura regenerativa, el decreixement i l'ètica de les cures. 
De manera concreta, crearem una eina on puguin compartir espai projectes de diferent naturalesa com activismes i moviments socials actius; col•lectivització dels malestars i cures comunitàries; producció de proximitat, autoconsum i economia circular; comunicació transformadora i incidència política; educació holística, recerca i democratització del coneixement; cultura i art regeneratives, contra-cultura i oci alternatiu; regeneració d'ecosistemes, ruralitat i custòdia de territori i hàbitat i mobilitat i urbanisme alternatius. 
La proposta ha estat identificada de manera col•laborativa, partint de valuoses experiències al territori espanyol i a Europa i  recollint les necessitats i desitjos expressats en multitud de diàlegs entre els sectors ecologista, cultural i social a Balears: necessitem visibilitzar el que fem i caminar cap a la creació d’una comunitat cohesionada de persones que transformen el món des de la pràctica. Necessitem fer-ho amb el suport –però també més enllà- de les organitzacions i iniciatives existents, impulsant i innovant en noves fórmules de participació social. 
Des d’aquesta proposta fem un plantejament inclusiu i il•lusionant. A la nostra expertesa com a ONGD facilitadora de processos, és sumen el rigor i la cruesa de les científiques i el seu anàlisi d’aquest moment civilitzatori. Des de l’experiència i la urgència, facilitarem la construcció d’una xarxa amb diverses funcionalitats. L'assessorament a municipalitats i a col•lectius, l'optimització de recursos i estratègies, la comunicació audiovisual transformadora i l'empoderament per a la mobilització de la societat balear des de les cures col•lectives son instruments de gran valor per abordar col•lectivament les crisis de ens toquen abordar com a societat balear, global i privilegiada.
Aquesta és la nostra proposta per vetllar per la salut de les persones, de les comunitats i dels ecosistemes tant els propers com els més llunyans.
 

Sobre aquest projecte

Objectiu del projecte

Objectiu general: 
Contribuir a la justícia ecològica global a través de la promoció de la transició ecològica i social des de l'abordatge dels determinants socials i ambientals de la salut a les Illes Balears.

Objectiu específic: 
Promoure l'emergència i l'enfortiment d'iniciatives en matèria de transició ecològica i social, facilitant la visibilització i sinergia entre elles i la societat civil en l'àmbit balear.

Resultats previstos

R1. Realitzada una web i un mapa virtual per a la localització i visibilització d'iniciatives de transició ecosocial en el territori balear.


R2: Celebrada la primera trobada entre les iniciatives de transició ecosocial i la societat civil.

Nº de mesos

12

Data d'inici

01/12/2021

Data de finalització

30/11/2022

Finançadors

Ajuntament de Palma

Direcció General de Cooperació del Govern d'Illes Balears

Pressupost total

41.954,85 €

Informació de contacte

mediterrania@medicusmundi.es

www.lautopica.org